woensdag 12 september 2018

Cultuur...

Vanmiddag hebben we een bakkerijmuseum bezocht... waar deze met takkebossen gestookte broodoven staat... waarmee nog steeds een paar keer in de week "ambachtelijk brood" gebakken wordt... Het graan wordt in de eigen korenmolen gemalen tot meel en door simpele toevoegingen en handelingen worden er diverse broden van gebakken... Elk brood... bruin... wit... volkoren... tijger... knip... meergranen... waldkorn... enz. wordt van de zelfde tarwekorrel gemaakt... Alleen het malen en bewerken van de tarwekorrel bepaalt de kleur van het brood... Door bv. gebrande mout door het meel te mengen krijg je heel donker brood... Het is dus één grote fabel dat donkerbruin brood gezonder is dan gewoon brood... Wel is het belangrijk voor de werking van je darmen of brood gebakken is met volkoren meel... dat hele of halve tarwekorrels bevat... of bloem.... dat alleen het binnenste van de tarwekorrel bevat... Zo zie je maar weer dat we door reclame en de gezondheids maffia gefopt worden waar we zelf bij staan.... Het houten hart op de foto is een speculaasplank... jammer dat deze nu niet meer gebruikt worden... hij is prachtig...!  Brabanders houden ook erg van spreuken... waar je ook komt... er hangt altijd wel een spreuk aan de muur... Deze spreuk hing bij de museumbakker...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten